Telefoons

Hoe maak je een goed filmpje met je smartphone?

animatiefilm maken

Het maken van een filmpje of animatiefilmpje met je telefoon is erg lastig. Je telefoon moet er geschikt voor zijn en je moet je telefoon functies kennen, zodat je de telefoon optimaal kunt gebruiken. De nieuwste smartphones zijn zo ontwikkeld dat je er goede filmpjes mee kunt maken. De technologie ontwikkeld zich de laatste jaren razendsnel waardoor er steeds meer mogelijkheden beschikbaar zijn. Ook als beginnende film of video maker is een animatiefilmpje maken mogelijk. Het laten uitzien als een professionele video is daar in tegen iets lastiger.

Instellen van je telefoon

Het instellen van je telefoon is ten eerste erg belangrijk voordat je begint met filmen. Het kan zijn dat je smartphone al de juiste instellingen heeft aan staan, maar controleer dit altijd nog eens voor de zekerheid. Het zou zonde zijn om iets te filmen en dat je naderhand ziet dat sommige instellingen fout stonden waardoor de kwaliteit niet optimaal is. Je hebt namelijk geen zin om het opnieuw te doen. Daarom is voorbereiding echt een must. Je telefoon op full HD zetten met een grootte van 1920 bij 1080 en niet kleiner.

Grotere maten dat kan wel eventueel. Dit kan op 4k of UDH ook wel genaamd als ultra-HD. Bij deze optie staan grotere formaten waarmee je kunt filmen. Je hebt het grote beeld op zich niet nodig, tenzij je wilt inzoomen digitaal. Het gebruik maken van zo’n grootte raden we daarom ook niet aan. Ook de frames per seconde is belangrijk om te weten. Voor een animatiefilmpje te maken heb je namelijk 30 of 25 fps nodig. Wil je het beeld versneld kies dan voor 60 fps. Wil je vertraagd kies dan voor 60 of 50 fps. Al deze instellingen kun je vinden in de camera-app zelf.

Voorbereiding

Als je meer controle wilt op je telefoon dan is een app zoals Filmic pro erg handig. Dit kan zorgen voor meer belichting een betere focus van je beeld en het zorgen van een scherp beeld. Denk ook na hoe je het gaat monteren van te voren dit scheelt veel tijd. Ook hiervoor zijn bepaalde apps ontwikkelt. De inhoud van de video moet ook helemaal duidelijk zijn voordat je gaat beginnen met filmen. Het filmen van een introductie of een outro de elementen en locatie die je gaat gebruiken zijn allemaal van belang voor een animatiefilm. Hoe gedetailleerder het uitgewerkt is hoe makkelijker het wordt.

Tips voor een animatie te maken

Zonder statief of een speciale, professionele belichting een animatie maken moet lukken. Gebruik hiervoor altijd twee handen, zodat het beeld stabiel is. Doe dit op een goede manier, zodat je niet een vinger of een ander gedeelte van je hand in het beeld hebt. Meestal maak je een video op het moment dat er iets gebeurd, zodra dit moment voorbij is, is ook je kans dan voorbij. Daarom is het ook belangrijk om het in een keer goed te doen. Het goed nadenken van de ligging van het beeld hangt af van het apparaat waarop je later het beeld wilt laten zien. Wil je het op je telefoon alleen bekijken dan is verticaal beter, maar op de computer is weer horizontaal geschikter. Tot slot moet je op het geluid van de omgeving letten en kun je beter dichter bij iets lopen dan met de camera gaan zoomen, want dan krijg je vaak wazig beeld.

Lees ook:  Mobiel wel of niet draadloos opladen in de auto?
author-avatar

About Peter Lijsters

Ik ben Peter Lijsters, iemand die niet alleen heeft gezwommen op competitief niveau maar nu ook anderen inspireert als coach. Maar mijn passie reikt verder dan de waterkant. Ik ben ook een enthousiaste webbouwer en beheerder, gedreven door de combinatie van technologie en creativiteit. Deze twee facetten, sport en webontwikkeling, vormen samen mijn unieke profiel en hebben me gemaakt tot wie ik vandaag ben.

Related Posts