Telefoons

Mobiel kwijt, wat nu?

mobiel-kwijt,-wat-nu

Als je je mobiel kwijt bent is dat ontzettend vervelend. Het heeft alleen geen zin om in de paniekstand te gaan staan. Het eerste wat je kunt doen is goed zoeken, op logische en onlogische plekken. Soms kun je jezelf bellen en is de telefoon hoorbaar. Maar niet altijd is het zo makkelijk. Goede vragen helpen bij het zoeken: waar had je in ieder geval nog wel je mobiel bij je en waar en wanneer niet meer? Een mobiel kwijt kan ook betekenen dat je mobiel gestolen is. Check hier de mogelijke stappen die je kunt ondernemen. Tip: onderneem snel actie, als je misbruik van je mobiel wil voorkomen moet je namelijk zo snel mogelijk de simkaart blokkeren. 

1.Spoor je smartphone op 

Heb je alles nagelopen, maar kun je nog steeds de mobiel niet vinden? Dan is het misschien mogelijk dat je je mobiel kunt traceren. Heb je bijvoorbeeld een iPhone? Dan kun je op de laptop of een andere device inloggen bij iCloud.com/find. Wat je hier wel voor nodig hebt is je iPhone id. Dit bestaat uit een gebruikersnaam en wachtwoord. Heb je echter ‘zoek mijn’ niet ingeschakeld op de mobiel dan kan dit niet. Voorwaarde is dat mobiel aan moet staan. 

mobiel-traceren

Heb je een Android toestel? Dan kun je het apparaat mogelijk vinden via android.com/find. Eigenlijk werkt dit hetzelfde als met de iPhone. Bij een Android smartphone moet je wel ingelogd zijn op een Google-account. Ook hier kun je de laatste bekende locatie zien via de website, mits de locatie ingeschakeld is. Daarnaast moet hier ‘vind mijn apparaat’ zijn ingeschakeld. Verder moet de mobiel aanstaan en moet je verbinding hebben via mobiele data of wifi. 

2.Smartphone gestolen? 

Het kan zijn dat bijvoorbeeld de smartphone gestolen is. Als je via ‘zoek mijn apparaat op de kaart ziet dat de mobiel op een onlogische locatie is, kan het zijn dat de mobiel gestolen is. Bel in dat geval direct je mobiele provider om je simkaart te laten blokkeren, dan kunnen er namelijk geen kosten meer worden gemaakt met je telefoon. Dus de dief kan bijvoorbeeld geen sms’jes ontvangen met een verificatie voor het bevestigen van een transactie en kan dan ook niet meer bellen met je telefoon. 

Bankpas loskoppelen 

Maak je gebruik van mobiel bankieren? Verwijder dan de toestelregistratie van je mobiel. Als je dezelfde telefoon of tablet samen met iemand deelt, moet je allebei bij de bank ervoor zorgen dat de bankpas losgekoppeld is. Bij de ABN Amro kan dit bijvoorbeeld door de toestelregistratie voor de app te verwijderen. Bij de ASN kan dit door de app mobiel betalen zo snel mogelijk van je mobiel te verwijderen via ASN Online Bankieren. Heb je de app ook op een andere mobiel staan? Dan kun je op die mobiel de app mobiel betalen verwijderen. Check dus altijd bij je bank hoe je dit moet doen. 

Aangifte doen bij de politie 

Een mobiel kan zijn gestolen uit je huis of bijvoorbeeld door een zakkenroller. Weet je zeker dat je mobiel is gestolen? Doe dan aangifte bij de lokale politie. Zo krijgt de politie meer inzicht en als je erg veel geluk hebt, vinden zij je mobiel. 

Lees ook:  De veiligste smartphones van 2021
mobiel-gestolen

Daarnaast kun je je inschrijven bij GestolenObjectenRegister.nl. Hier worden allerlei gestolen voorwerpen registreert. Dit heeft als gevolg dat als iemand bijvoorbeeld een mobieltje van iemand wil kopen, diegene kan controleren of het gaat om een gestolen mobieltje. 

3. Mobiel kwijt 

Ook als je je mobiel kwijt bent en niet meer terugvindt is het handig om dan over te gaan tot het blokkeren van de simkaart en het loskoppelen van de bankpas met de app. Zo voorkom je misbruik door iemand die de mobiel vindt en niet naar de politie brengt. Wachten is op eigen risico. Wil je dat toch doen? Dan is het wel zo slim om de bankpas en de app los te koppelen. Vergis je trouwens niet: je loopt zo nog steeds risico. Een hoge telefoonrekening kan het gevolg zijn dan. 

4. Preventie stelen en kwijtraken telefoon 

Heb je je telefoon weer terug of heb je een nieuwe gekocht? Zorg er dan voor dat je je goed voorbereidt. Dit betekent dus in ieder geval dat je bij je smartphone de instellingen goed hebt, om de telefoon te kunnen traceren als dit nodig is. Daarnaast is het belangrijk om alert te zijn en goed op je mobiel te passen. Niet alles kun je zo voorkomen, maar het maakt wellicht de kans op stelen of kwijtraken kleiner. 

author-avatar

About Peter Lijsters

Ik ben Peter Lijsters, iemand die niet alleen heeft gezwommen op competitief niveau maar nu ook anderen inspireert als coach. Maar mijn passie reikt verder dan de waterkant. Ik ben ook een enthousiaste webbouwer en beheerder, gedreven door de combinatie van technologie en creativiteit. Deze twee facetten, sport en webontwikkeling, vormen samen mijn unieke profiel en hebben me gemaakt tot wie ik vandaag ben.

Related Posts