Nieuws

Dit kan ook nog wel bij je verzameling!

schaalmodellen

Je hebt van allerlei soorten verzamelaars onder ons mensen. De een spaart muntjes, de ander postzegels, sommige sparen lego of zelfs een schaalmodel van verschillende producten. Ook hierin kunnen verslavingen geborgen zitten, dus let wel op aan welke verzameling je begint. Mensen verzamelen en jagen al zo lang als dat we ons kunnen herinneren. Over deze historische bevolkingsgroep zijn door de jaren heen honderden musea over bijgebouwd. Mensen bleven echter de drang hebben om te blijven verzamelen. Hedendaags meer als hobby en tijdverdrijf dan als noodzaak.

Er bestaan drie soorten verzamelaars

  • De nostalgische verzamelaar: deze hecht veel waarde aan sommige spullen omdat deze voor deze kostbare herinneringen bevatten. Dit maakt het vaak ook moeilijk voor deze persoon om afstand van de spullen te doen.
  • De jagende verzamelaar: deze persoon is altijd op zoek naar iets specifieks. Deze verzamelaar gaat vaak op zoek naar een zeldzaam of duur object.
  • Een statuszoekende verzamelaar: hierbij gaat het verzamelen van spullen vaak alleen om status. “Kijk wat ik heb!” Deze persoon in kwestie is een show off en laat graag zijn of haar verzameling aan anderen zien.  

Sommige mensen slaan compleet door in hun verzamelingen en blijven eindeloos van alles sparen. Dit noem je ook wel een hoarder en dit is een zeer ongezonde situatie waarbij de leefomgeving van de persoon in kwestie erg vervuild en ongezond kan worden. Een ander woord voor hoarden is verzamelwoede. De mensen die leiden aan deze verslaving kunnen simpelweg van geen enkel dingetje dat ze hebben vergaard afscheid nemen. Afscheid nemen gaat namelijk gepaard met mentaal lijden. Van ieder item dat ze hebben gespaard, denken ze dat het later nog van pas kan komen. In hele extreme gevallen zijn huizen van de personen met verzamelwoede zo vol en vuil dat hier bijna niet meer te wonen valt. Al denken de mensen die er zelf wonen er vaak totaal anders over.

Schaamte, familie of een trauma

Sinds 2013 is hoarding erkend als een psychiatrische stoornis, al is hier in Nederland nog geen onderzoek naar gedaan. Mensen schamen zich vaak ook voor het hebben van deze stoornis. Waardoor ze het verborgen houden voor vrienden en familie. Het is gebleken dat de familie waarin je wordt geboren vaak van grote invloed is op het eventueel ontwikkelen van verzamelwoede. Er lijken verbanden te zijn ook met erfelijkheid en een bepaalde genetische aanleg voor hoarding. Dit geld natuurlijk niet voor alle hoarders. Hoarding kan ook ontstaan door het verliezen van een dierbare of een andere traumatische ervaring.  

Vond je dit een interessant artikel? Dan vind je dit misschien ook leuk!

Lees ook:  Geld verdienen via je telefoon
author-avatar

About Peter Lijsters

Ik ben Peter Lijsters, iemand die niet alleen heeft gezwommen op competitief niveau maar nu ook anderen inspireert als coach. Maar mijn passie reikt verder dan de waterkant. Ik ben ook een enthousiaste webbouwer en beheerder, gedreven door de combinatie van technologie en creativiteit. Deze twee facetten, sport en webontwikkeling, vormen samen mijn unieke profiel en hebben me gemaakt tot wie ik vandaag ben.

Related Posts